4 Ağustos 2012 Cumartesi

FPS Oyunlarında Nişangah ve Fare Hassaslığı Seçimi


Merhaba S2 severler;

FPS oyunlarında genel olarak kullanılan crosshair seçim türlerinden ve usta oyuncuların düşük fare hassaslığını neden tercih ettikleri konusunda bugün sizlerle bazı ufak bilgiler paylaşacağım.

FPS oyunları beraberinde bir çok FPS ustası oyuncuyu da ortaya çıkardı. FPS oyunlarına olan bu büyük ilgi usta oyuncuların nasıl fark yaratıkları konusundaki merak duygusunu da arttırdı. Günümüz FPS oyuncularının artık bir çok farklı mouse ve mousepad tercihi bulunmakta fakat bu seçimlerden daha önemli olan şey oyun içerisindeki ayarların nasıl yapıldığı konusunda.  Alınan FPS değeri, seçilen fare hassaslığı, nişangah[crosshair] gibi unsurlar, oynamış olduğunuz FPS oyununa doğrudan etki etmekte.  Oyuncudan oyuncuya farklılık gösteren bu değişkenlerin usta isimler tarafından yorumlanması bir çok FPS sever için önemli bir bilgi.


Her ne kadar bir çok oyuncu yüksek hassasiyetli bir oyun stili tercih etse de, uzman oyuncuların çoğu bu hassasiyet seviyesinin FPS'ciler için kötü olduğunu savunmakta. Düşük fare hassasiyeti ile oynayan oyuncuların çoğunun gerçekten başarılı FPS'ciler olduğunu görüyoruz.  İlk başta alışması zor olacaktır fakat düşük fare hassasiyeti ile rahatlıkla oyun oynamaya başlayınca farkların ne olduğunu tamamen anlaşılır hale geliyor. Daha geniş bir el hareketi, fareniz üzerinde daha rahat bir kullanım sağlıyor. Mouse pad üzerinde yüksek hassasiyet ile ufak ve sakin hareketler yaparak değil, düşük hassasiyet ile daha geniş ve rahat hareketler yaparak oynamanızı ve oyuncuları vururken bu rahatlıkta hareket etmenizi sağlıyor.

Tabii bu durum her oyuncu için kabul edilebilecek ya da savunulacak bir olgu değil, bazı oyuncular yüksek hassasiyet ile de harikalar yaratabiliyor fakat bu oyuncular sınırlı sayıda. Genel olarak kullanılan FPS hassasiyeti ayarı yukarıda yazmış olduğum gibi.




 Crosshair [Nişangah] seçimlerinde oyuncuların geneli yuvarlak nişangahları tercih etmekte. Bunun sebebi olarak ateş edilen karakterin yuvarlak içerisinde yakalanmasının daha kolay olduğu savunulmuş, bu konuda pek fazla şey söylemek istemiyorum açıkçası çünkü nişangah seçimleriniz tamamen oyunculuğunuz ile alakalı olan bir durum bence. Her oyuncuda farklı işlev görebilir, fark yaratabilir. 






2 yorum:

  1. ben ak47 kullanıyorum ona yeşil renkli nokta güzel gidiyor

    YanıtlaSil
  2. kişiye kalmış bir şey bende %50 ayarda oynuyorum

    YanıtlaSil